Vlková: Že jsem jediná? Někdo musí být první

29. 8. 2006  Daniela Tauberová


 

Olomouc - Teologickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci bude řídit děkanka - řeholní sestra Gabriela Ivana Vlková. Jestli katolickou fakultu povede, posuzovala Kongregace pro katolickou výchovu ve Vatikáně. Nejprve její jmenování nedoporučila, nakonec ale souhlasila. Vůbec poprvé v dějinách v Čechách i na Moravě tak stane v čele teologické fakulty žena.

 

Jaká byla vaše první reakce, když jste se minulý týden dozvěděla, že skutečně budete děkankou? Zpráva vás zastihla na dovolené. 

První reakce? Aha! Musím se pustit do práce.

 

Vím, že nerada odpovídáte na takovou otázku, ale není obvyklé, aby v čele katolické fakulty stanula žena.

Na fakultě jsem už sedmým rokem. Učím spolu s jinými kolegy a nepřipadám si mezi nimi nijak zvláštně proto, že jsem žena. Byla jsem ve vedení fakulty, dělala jsem to, co bylo potřeba dělat. Já se kvůli tomu, že jsem žena, mezi ostatními nevnímám jinak.

 

To, že jste historicky v Čechách a na Moravě první děkankou teologické fakulty, tedy jako průlom neberete.

Někdo musí být první. Prostě to vyšlo na mě.

 

V Evropě nejste jediná?

Ne. Vím nejméně o jedné děkance. Je pravda, že žen v takové funkci není mnoho, ale jsou.

 

Jistě jste zaznamenala ohlasy. Jaké byly?

Chodí mi emaily od lidí, které ani neznám, že je to potěšilo. Pokud je to potěšilo, tak i já mám radost. Ale nemám čas to nějak prožívat.

 

Vystudovala jste Matematicko- fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze a matematiku jste poté několik let vyučovala. Jak se stane, že se člověk dostane od veskrze exaktních věd k teologii? Jaká byla ta vaše cesta?

Ještě v Praze na matematicko- fyzikální fakultě za minulého režimu jsem se stala dominikánkou. Na fakultě nás shodou okolností bylo více, kteří jsme měli blízko k dominikánskému řádu. Proto jsem začala spolu s nimi studovat i teologii. To bylo v době, kdy už jsem působila jako učitelka. Bylo to neveřejné studium. Po revoluci, když se otevřela teologická fakulta v Olomouci, tak jsem spolu s několika kolegy dominikány a jednou sestrou dominikánkou nastoupila přímo do čtvrtého ročníku na denní studium. Učitelskou činnost jsem přerušila.

 

Po skončení studia jste se ještě vrátila k matematice?

Ano. Učila jsem ještě nějakou dobu nejen matematiku a fyziku, ale i základy křesťanství.

 

Můžete vůbec nějak využít matematické myšlení a znalosti při nynější práci?

Mít exaktní průpravu je každopádně dobré, protože člověk ví, že to, co říká a dělá, v čem bádá, musí být nějakým způsobem kontrolovatelné a logické.

 

Z vašeho životopisu jsem vyčetla, že jste studovala biblickou teologii v Římě.

V Římě jsem absolvovala postgraduální a doktorandské studium.

 

Přesto vás Kongregace pro katolickou výchovu nedoporučila pro krátkou praxi a nedostatečnou odbornou a publikační činnost. Pro Vatikán prý není zvykem jmenovat děkanem někoho, kdo není docentem. Budete pracovat na této akademické hodnosti? Nebo to v tuto chvíli není pro vás to nejpodstatnější?

Na vysoké škole se předpokládá, že akademičtí pracovníci se postupem času habilitují. To nevylučuji. Ale není to něco, na co bych v nejbližší době pomýšlela. Jsem realista, a jestliže jsem byla ochotna ujmout se této funkce, tak musím v první řadě myslet na to, co je potřeba pro fakultu. Pokud se mi podaří zorganizovat práci i tým, se kterým budu spolupracovat tak, že si vyšetřím dostatek času na vědeckou činnost, budu jedině ráda. Jako každého z mých kolegů na fakultě, tak i mě baví více vědecká než organizační činnost.

 

To je důvod, proč se zájemci o funkci děkana teologické fakulty nehrnuli?

Ano. Nakonec jsem zůstala sama. A někdo fakultu vést musí. Zvážila jsem, že moje docentura je pro fakultu méně důležitá než docentury mých kolegů, protože pracuji na katedře, kde nemáme nedostatek habilitovaných pracovníků. Z hlediska mého oboru žádné akreditace nejsou ohroženy tím, že já nebudu mít v nejbližší době docenturu.

 

Když vás Kongregace nedoporučila, postavil se za vás olomoucký arcibiskup Jan Graubner? Už vám poblahopřál?

Po skončení mé dovolené jsme měli domluvenu schůzku. Byla jsem už za ním a poděkovala jsem mu za podporu. Předal mi oficiální dokument se jmenováním. Bylo to velmi příjemné setkání. Já si jeho zastání a důvěry vážím.

 

V pondělí jste jednala s rektorem univerzity. Už je zřejmé, kdy budete jmenována do funkce?

Během září bych měla funkci převzít.

 

Jaké jsou vaše plány a představy o prvních krocích v nové funkci?

Musíme zahájit školní rok a připravit akreditaci studijních oborů, které jsme začali připravovat vloni. Čeká mě docela obyčejná úřednická práce. Žádné velkolepé plány v tomto okamžiku nemám.

 

(Převzato z monitoringu TS ČBK ze dne 24. 8. 2006
Pro Listář vybral mh
Foto převzato z www.aktualne.cz)

 

 *          *          *

 

Komentář k tomuto článku můžete napsat do knihy návštěv. Uveďte prosím název a datum článku, k němuž se vyjadřujete. 

 

J. Khler: Sv. Cyril a Metodj

INFORMOVAT O NOVINKCH

_______________ 

RUBRIKY:

vodn strana

Nmty, pipomnky
a sdlen ten

Zpravodajstv z kesanskho svta

Ekumenismus

SGAD-D a MOCHES

MSK

Pozvnky

Moravsk ma

Sv. Cyril a Metodj a jejich doba

Duchovn ivot

Ikony

Osobnosti

K zamylen

Souasn Morava

Rodinn kronika

Poezie

Humor

Rzn

Kontakt na redakci